All plasten som havner i naturen og i havet er et raskt voksende miljøproblem. Den gode nyheten er at det finnes et nedbrytbart og naturlig materiale som kan erstatte plast.

Plast er på mange vis et vidundermateriale. Det er lett å forme, sterkt og billig å produsere. Men plasten er også blitt et stort miljøproblem. Ifølge tall fra 2015 produserer vi 322 millioner tonn plast per år. Det representerer 44 kilo plast for hver og en av oss på verdensbasis, følge Plastics Europe.

Mye av den havner etter hvert som avfall i naturen og ikke minst i havet. Omtrent 40 prosent av de enorme mengdene med plast kommer som emballasje. Det meste av det vi handler i matvarebutikken for eksempel, er pakket i plast.

– Trenger vi virkelig å pakke inn noe som det tar fem minutter å spise – i en emballasje som det tar flere hundre år å bryte ned? spør doktorgradsstipendiat Vegar Ottesen.

Milliarder av mennesker over hele verden får daglig i seg vann fra kranen som er forurenset med mikroplast, viser ny studie.

Analyser av springvann fra hele verden viser at i gjennomsnitt 83 prosent av prøvene inneholdt mikroplast, ifølge nyhetsmagasinet Time.

Studien er gjennomført av journalistnettstedet Orb Media og er en analyse av springvann i land i alle verdensdeler. Vann fra millionbyene New Delhi til New York er analysert. Funnene er slående like: overalt er det høy forekomst av mikroplast i springvann.

Forekomsten av mikroplast varierte noe mellom de ulike verdensdelene og landene, men av alle prøvene som ble tatt inneholdt minst 70 prosent av vannprøvene mikroplast.

Trondheim forsker

– Overalt hvor vi har undersøkt for mikroplastforurensing har vi funnet det, sier Andrew Booth, seniorforsker ved senter for miljøteknologi ved SINTEF.

Han lister opp områdene hvor det tidligere er blitt avdekket mikroplastforurensing: I sjøpartikler, avløpsvann, marineorganismer og matvarer som salt, honning, øl og sjømat.

– Så det er ikke overraskende at de har avdekket mikroplast i drikkevannet, sier Booth og legger til:

– Men det er en interessant studie. Vi vet allerede at vi i vårt daglige miljø er omgitt av mikroplast i luften og at vi delvis får det gjennom maten. Nå har vi fått enda en kilde til mikroplast.

Hva skjer?

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31