Ett dekar gras kan erstatte 150 kg importert soya i svinefôr, er konklusjonen etter et prosjekt hos Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

Norske slaktegriser spiser om lag 30 kg soyamel i løpet av livet. Ved å hente ut proteiner fra gras, kan store deler av de importerte proteinene erstattes, viser prosjektet. 

– Proteiner fra gras er norskprodusert og basert på lokale råvarer. Dessuten er plantematerialet garantert fri for genmodifisering, sier Wout Mutsaers

Han er spesialrådgiver på fôr til gris i NLR Innlandet, og leder for prosjektet som nylig ble avsluttet. Han konkluderer med at proteiner man finner i gras kan erstatte importert soya. 

– Hvor stor del av soyamelet som kan erstattes med gras, avhenger av hvilke aminosyrer vi analyserer for, forklarer Mutsaers.

Ikke på bekostning av matkorn

I dag er bygg og fôrhvete de viktigste komponentene i kraftfôr til svin. For å kompensere for et lavt proteininnhold i korn, trengs vekster med høyere proteininnhold. Under norske forhold vil vekster med høyere proteininnhold. Under norske forhold vil vekster med høyere proteininnhold ofte ha lengre veksttid, og vil gå på bekostning av matkornproduksjon. 

– Protein fra gras vil i denne sammenhengen være et godt alternativ. Eng har lang veksttid og kan dyrkes på områder som er dårlig egnet til matkornproduksjon, forklarer Wout Mutsaers.

Tungt og lett fordøyelig

Én av de første utfordringene som måtte løses, var å skille de tungt fordøyelige trevlene fra de lettfordøyelige næringskomponentene. 

– Én-magete dyr som vokser raskt, kan ikke fordøye store mengder trevler. Vi skiller trevlene fra graset, slik at vi sitter igjen med en væskefraksjon som inneholder en høy andel proteiner som er lettfordøyelig, forklarer rådgiveren. 

Løsningen ble å kjøre gras gjennom ei saftpresse, som skiller ut grassaft med næringskomponenter av protein, karbohydrater og fett. 

– Den trevlerike restfraksjonen har fortsatt en verdi som fôr til drøvtyggere, gjerne som vedlikeholdsfôr til dyr som ikke skal produsere mye, sier Wout Mutsaers.

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31