PORT-AU-PRINCE (VG) Norges Røde Kors påstod at innsamlede penger fra Norge bidro til å bygge 25 helsesentre, fire blodbanker og tusen midlertidige boliger etter jordskjelvet på Haiti. Ingenting av dette stemte.

Hverken dusj eller toaletter virker. I ett av rommene har betongen i taket gått i oppløsning. En sikkerhetsvakt viser VG rundt på institusjonen Centre de Santè Chapi i et av Port-au-Princes mest beryktede slumområder. Malingen flasser av veggene. I korridorene er det ingen belysning. Et klosett er fylt med søppel.

Inntil for få dager siden hevdet Norges Røde Kors at dette og 24 andre helsesentre på Haiti var bygget eller rehabilitert med norske midler.

Når NAV digitaliserer tjenestene sine i stadig større grad, skyver de samtidig vekk kjernegruppen sin - de mest sårbare i samfunnet. Det kan være lovstridig.

Både VG og Klassekampen har nylig omtalt brukernes frustrasjoner og sinne, da NAV avviklet kølappsystemet 3.april.

Nå er det kun folk med akuttbehov som kan få hjelp ved personlig oppmøte på NAV-kontorene. Alle andre henvendelser skal gå via digitale tjenester, per telefon eller internett, er beskjeden. Erfaringen så langt er at dette fungerer dårlig i praksis.

– Folk blir sinte og føler seg avvist. Vi er ikke imot å spare tid og ressurser, men vi føler også at de verdiene vi har lært oss om å være offentlige tjenestepersoner er truet, sier tillitsvalg ved NAV Grünerløkka og styremedlem i Norsk Tjenestemannslag i Oslo, Reidar Mysen, til VG.

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31