Mobiltelefonen er i ferd med å overta for kortene som betalingsmåte. Men hittil har Vipps og andre mobilapper kostet bankene dyrt.

Apper som Vipps og MobilePay vokser raskt inn på nye bruksområder. Med noen tastetrykk kan pengene overføres mellom personer og bedrifter. Det er ikke lenger nødvendig å dra kortet.

Mer og mer vil skje med apper på mobiltelefonen. Det kan komme terminaler i butikkene som leser betalingsinformasjon på smarttelefonens skjerm eller som tar imot informasjon sendt fra smarttelefonen.

Torsdag la Norges Bank frem rapporten «Finansiell infrastruktur 2017». Den økende bruken av mobilapper er et viktig tema i rapporten.

Transportveier bak appen

For å betale med på telefonen trengs det et underliggende betalingsinstrument. Appen i seg selv er bare en teknisk løsning på telefonen.

Hittil har de norske bankenes felles betalingsinstrument for kort ikke klart å henge med i den raske utviklingen i appene.

Vipps og MobilePay bruker derfor i stedet internasjonale betalingskort som instrument, for eksempel Visa. Dette er andre betalingsinstrumenter enn i vanlig norsk kortbruk i Norge.

BankAxept er de norske bankenes felles kortløsning og betalingsinstrument.


Det er BankAxept som blir brukt oftest som betalingsinstrument i Norge. På såkalte kombinerte kort står det Visa på fremsiden og BankAxept på baksiden. I praksis er det BankAxept-delen av slike kort som blir brukt i Norge.

Åtte av ti kortbetalinger i butikk utføres med BankAxept.

Svært dyre løsninger

Problemet er at det er svært dyrt for bankene og samfunnet å bruke de internasjonale kortselskapene som underliggende betalingsinstrument.

Kundene har hittil sluppet billig ved at mange slipper å betale for å bruke Vipps.

Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen forteller at en undersøkelse for noen år siden viste at den samfunnsøkonomiske kostnaden ved å bruke BankAxept var rundt 3 kroner pr. transaksjon, mens den i gjennomsnitt var rundt 13 kroner ved internasjonale kort som Visa og MasterCard.

 

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31