DNB sa de solgte seg ut av den omstridte oljerørledningen og ringte opp kunder på flukt. Allikevel har de fremdeles gigantlån til firmaene som bygger «The Black Snake».

I vår var Norges største bank, DNB, klokkeklar.

De tok avstand fra den omstridte oljerørledningen Dakota Access Pipeline (DAPL) etter bråk med urfolk, kritikk fra kunder, tunge demonstrasjoner i USA og en lang rekke NRK-oppslag. I en pressemelding 26. mars i år skrev banken; «DNB har etter dette ingen direkte økonomiske eksponeringer mot Dakota Access Pipeline.»

 

Gigantlån til selskapene bak

DNB oppga overfor allmenheten å ha solgt vekk lån som gikk direkte til utbyggingen av oljerørledningen. Men nå viser dokumenter som NRK sitter på, at storbanken fremdeles har enorme verdier knyttet til firmaene som bygget selve rørledningen.

Ifølge en gjennomgang av låneporteføljen, viser det seg at DNB har minst 6,9 milliarder kroner i lån til fire av fem selskaper som bygget nettopp DAPL, eller «The Black Snake», som urfolkene kaller den.

 

DNB vil ikke si noe

DNB har over flere uker nektet å kommentere NRK sine opplysninger om lånene til firmaene bak oljerøret. De viser til finansforetakslovens paragraf om taushetsplikt.

– Alle tall og beregninger i denne saken må stå for redaksjonens regning. Vi har som bank ikke lov til å offentliggjøre enkeltkunder eller størrelsen på lån, akkurat som vi ikke har lov til å offentliggjøre hvor mye du og jeg skylder på huset eller kredittkortet, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld til NRK.

 

No upcoming event!
man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31