Ikke på bekostning av matkorn

I dag er bygg og fôrhvete de viktigste komponentene i kraftfôr til svin. For å kompensere for et lavt proteininnhold i korn, trengs vekster med høyere proteininnhold. Under norske forhold vil vekster med høyere proteininnhold. Under norske forhold vil vekster med høyere proteininnhold ofte ha lengre veksttid, og vil gå på bekostning av matkornproduksjon. 

– Protein fra gras vil i denne sammenhengen være et godt alternativ. Eng har lang veksttid og kan dyrkes på områder som er dårlig egnet til matkornproduksjon, forklarer Wout Mutsaers.

 

Tungt og lett fordøyelig

Én av de første utfordringene som måtte løses, var å skille de tungt fordøyelige trevlene fra de lettfordøyelige næringskomponentene. 

– Én-magete dyr som vokser raskt, kan ikke fordøye store mengder trevler. Vi skiller trevlene fra graset, slik at vi sitter igjen med en væskefraksjon som inneholder en høy andel proteiner som er lettfordøyelig, forklarer rådgiveren. 

Løsningen ble å kjøre gras gjennom ei saftpresse, som skiller ut grassaft med næringskomponenter av protein, karbohydrater og fett. 

– Den trevlerike restfraksjonen har fortsatt en verdi som fôr til drøvtyggere, gjerne som vedlikeholdsfôr til dyr som ikke skal produsere mye, sier Wout Mutsaers.

 

Innlogging

Kalender

man tir ons tor fre lør søn
1
2
3
4
5
6
7
8
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30